Οι καταστροφές στα Χανιά καταδεικνύουν τις προκλήσεις του αύριο

Εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση, τριπλασιασμός του όγκου της συσσωρευμένης μάζας φερτών, όλο το φάσμα των κατολισθητικών φαινομένων, συμπλοκή υδρομετεορωλογικών και γεωδυναμικών φαινομένων και συγκεντρωμένες καταστροφές σε πολύ περιορισμένο χώρο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της καταστροφής που προκάλεσε η "Ωκεανίδα" στην δυτική Κρήτη, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα στην πληγείσα περιοχή στις 2 και 3 Μαρτίου.

"Εξελίσσεται ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που σηματοδοτεί την αλλαγή στην Ελλάδα και διεθνώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να χαραχθεί μια καινούργια πολιτική στα θέματα αυτά, που να εμπεριέχει την περιβαλλοντική διάσταση και να είναι έξυπνα έργα που να συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες φυσικές διαδικασίες" δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και φορείς του νησιού.

Της επίσκεψης προηγήθηκε σχετική συνέντευξη των καθηγητών Ευθύμη Λέκκα και Κώστα Συνολάκη στην εκπομπή της ΕΡΤ "Μαζί το Σαββατοκύριακο" σχετικά με την κακοκαιρία και τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής.