Καταστροφές Μνημείων στη Σάμο

Τα μνημεία της Σάμου που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση της 30ής Οκτωβρίου επισκέφτηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός επισκέφτηκε το Μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, τμήμα του οποίου κατέρρευσε, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, όπου εκτίθεται  το κολοσσιαίο -ύψους 4,80μ.- άγαλμα του Κούρου από το Ηραίον, το οποίο παρουσίασε ρωγμή, το  Κάστρο  Λογοθέτη, όπου καταγράφηκε κατάρρευση τμήματος των τοιχών, το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος παρουσίασε φθορές και άλλα σημεία αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Την Υπουργό συνοδεύσαν ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, οι καθηγητές – μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, Ευθύμης Λέκκας, Ελισάβετ Βιντζηλαίου, και Κωνσταντίνος Σπυράκος, τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

“Oι ζημιές είναι αρκετές. Όμως μπορούν να αποκατασταθούν. Αυτό που επείγει είναι να υποστηλωθούν τα μνημεία για να μην υπάρξει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Η απώλεια των δύο παιδιών μας έχει συγκλονίσει. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχε μέριμνα για τα ερειπωμένα κτήρια.” δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τόνισε την αναγκαιότητα να επισκευαστούν τα μνημεία το ταχύτερο δυνατό, με σχεδιασμό ο οποίος να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το σεισμό των 6,7R.