"Μάτι: ένας χρόνος μετά - 10 δράσεις για μία σύγχρονη Πολιτική Προστασία"

Άρθρο του Ευθύμη Λέκκα
RealNews, 14.07.2019


Ένα χρόνο μετά το Μάτι και λίγο περισσότερο μετά την Μάνδρα, τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, για όλους εμάς που έχουμε ως επιστημονικό αντικείμενο τη διαχείριση Καταστροφών, ηθική επιταγή, αλλά και χρέος προς την κοινωνία, είναι η προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων σε κάθε επίπεδο.

Η ολοκληρωμένη πρόταση συνοψίζεται σε 10 βασικές δράσεις συγκρότησης ενός συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, ικανό να διαχειριστεί τους κινδύνους και να συμβάλει στον τομέα αυτό στην μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο κράτος.

1.       Αξιοποίηση σε μέγιστο βαθμό της επιστήμης και τεχνολογίας, με ανάλυση-εκτίμηση των κινδύνων, προσδιορισμό της τρωτότητας των συστημάτων και υπολογισμό της διακινδύνευσης για κάθε κίνδυνο αυτοτελώς, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

2.       Σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων και θεσμοθέτηση Κανονισμών κατ’ αντιστοιχία με την επιτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε στον ΟΑΣΠ τα τελευταία 35 χρόνια για το σεισμικό κίνδυνο.

3.       Προμήθεια και αξιοποίηση σύγχρονου και καινοτόμου τεχνολογικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού για κάθε είδους κίνδυνο.

4.       Διενέργεια τακτικών επιχειρησιακών ασκήσεων επί χάρτου και στο πεδίο, με αυστηρή αξιολόγηση και με σκοπό τον εντοπισμό και μετέπειτα την εξάλειψη των αδυναμιών και όχι την παραγωγή θεάματος για επικοινωνιακούς σκοπούς.

5.       Οργάνωση εκπαιδεύσεων και ενημερώσεων σε όλο το πληθυσμιακό φάσμα και ιδιαίτερα σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

6.       Μετεξέλιξη των Εθελοντικών Οργανώσεων σε Επιχειρησιακές Ομάδες, με συγκεκριμένο ρόλο και υποχρεώσεις.

7.       Θεσμοθέτηση Οργάνων άμεσης κινητοποίησης, εντοπισμού, οριοθέτησης, λήψης αποφάσεων κατά το συν-καταστροφικό στάδιο. Είναι απαράδεκτο τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση συμβάντος να μην υφίσταται ακριβής εικόνα των επιπτώσεων και της εξέλιξης μίας καταστροφής.

8.       Θεσμοθέτηση Οργάνων άμεσης απόκρισης για την επαναφορά της κανονικότητας το συντομότερο δυνατό.

9.       Ανάληψη δράσεων ενσωμάτωσης της πρόληψης στο μετα-καταστροφικό στάδιο αποκατάστασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

10.   Συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων με επιμέρους θεματικές επιτροπές, ανάλογες με αυτές που λειτουργούν με επιτυχία δεκαετίες στον ΟΑΣΠ.

Η αυξανόμενη κλιμάκωση των καταστροφών, οι πρωτοεμφανιζόμενοι κίνδυνοι, η συνθετότητα των κινδύνων, οι εκθετικές επιπτώσεις, η σύνδεση των κινδύνων με την κλιματική αλλαγή -ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσόγειος- καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις, επιβάλλουν, πριν να είναι αργά, την αποφυγή πειραματισμών και προπάντων την εθνική συλλογική προσπάθεια, μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας.

Κυρίως όμως, επιβάλλουν να αναληφθούν αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την στήριξη της Πολιτικής Προστασίας, μέσα από την αναβάθμισή της σε Ανεξάρτητη Αρχή ή Υφυπουργείο, υπαγόμενο απευθείας στον Πρωθυπουργό της χώρας, με προκαθορισμένη θητεία, ώστε να είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο σύστημα, όπως από καιρό υφίσταται και λειτουργεί με επιτυχία στην Ιταλία.