155. LEKKAS, E. (2002)

LEKKAS, E. (2002). - Reduction of landslide risk by the use of mild explosives: the case of Rhodes city (Greece). Risk Analysis, Ed. C.A. Brebbia, Wit Press, Vol. 5, 671-679

 

Το ιστορικό ύψωμα του Μόντε Σμιθ δεσπόζει της πόλης της Ρόδου η οποία αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ανά έτος. Από τα πρανή του υψώματος διέρχεται ο οδικός άξονας ο οποίος συνδέει την πόλη της Ρόδου με το αεροδρόμιο του νησιού. Στα πρανή αυτά εκδηλώνονται εκτεταμένες καταπτώσεις - κατολισθήσεις σαν αποτέλεσμα της παρουσίας ενός υποκείμενου ευκολοδιάβρωτου σχηματισμού και ενός άλλου βραχώδους υπερκείμενου σχηματισμού που χάνει σταδιακά την υποστήριξή του. Τα φαινόμενα είναι συνεχή αλλά επιταχύνονται κατά την διάρκεια έντονων και συχνών σεισμικών διεγέρσεων.

Λόγω της φυσιογνωμίας της περιοχής, της τουριστικής σημασίας και γενικότερα της ανάγκης προστασίας και διατήρησης αφενός της φυσικογεωγραφικής εικόνας του χώρου και αφετέρου της μεγάλης επικινδυνότητας, εξετάστηκαν αρκετές λύσεις αντιμετώπισης των φαινομένων. Η λύση που συγκέντρωσε τα περισσότερα πλεονεκτήματα ήταν αυτή του ελεγχόμενου θρυμματισμού των επικρεμάμενων ογκολίθων οι οποίοι ήταν έτοιμοι να καταπέσουν με εκρηκτικά μέσα. Διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη λύση για συγκεκριμένους λόγους που περιγράφονται είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα δεδομένου ότι έκτοτε δεν σημειώθηκαν άξια λόγου κατολισθητικά φαινόμενα.